PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Belastingdienst belast met ingewikkelde wetgeving door Tweede Kamer

Bron https://www.taxlive.nl
Laatste bijgewerkt op dinsdag 27 augustus 2019 om 13.14
Print dit artikelE-mail dit artikel
shutterstock_662452171.jpg

Francine Giskes bekritiseert in de Elsevier Weekblad de regeldrift van de Tweede Kamer. Giskes is een van de drie leden van de Algemene Rekenkamer en houdt bij dit college vooral de Belastingdienst in de gaten. Zij vind dat het parlement zijn doel voorbij schiet. De zeer specifieke regelgeving is misschien goed bedoeld, maar vaak niet uitvoerbaar.

Verschillende zaken gaan mis bij de belastingdienst, blijkt uit rapportages van Giskes. Het management weet vaak niet wat er op de werkvloer speelt. Daarnaast werken dertigduizend mensen met verouderde ICT systemen. Ook is een  ‘een wezensvreemde taak’ aan de belastinginning werd toegevoegd, namelijk het uitbetalen van toeslagen. Zeker bij deze laatste taak wringt het. Dit omdat de Belastingdienst opdracht kreeg de toeslagen direct over te maken, en daarna pas gegevens te controleren en desnoods terug te vorderen.

Een voorbeeld van een te specifieke regelgeving die Giskes noemt in het weekblad is de combinatiekorting. "De Kamer maakt zich te druk om mensen die net buiten een regeling dreigen te vallen, en dan een extra voorziening toevoegt. Daardoor wordt het te ingewikkeld en onuitvoerbaar."

Gepubliceerd op: woensdag 21 augustus 2019 om 17.39
Laatste bijgewerkt op: dinsdag 27 augustus 2019 om 13.14