PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Controle en verantwoording publieke middelen in Nederland vaak vergeten

Bron www.accountant.nl
Laatste bijgewerkt op maandag 20 augustus 2018 om 14.25
Print dit artikelE-mail dit artikel
accountants.jpg

President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser stelt dat de controle en verantwoording van publieke middelen in Nederland te vaak wordt vergeten. In het magazine Spotlight van PwC stelt hij voor opnieuw een baten-lastenstelsel binnen de rijksoverheid in te voeren. De Rekenkamer-president stuit in de praktijk te vaak op een gebrek aan eenduidigheid van verslaggevingsstelsels. Zelfs hij kan het na 25 jaar ervaring soms niet meer volgen. Volgens hem is Nederland ‘continu aan het reorganiseren geweest’. Organisaties zijn op afstand van ministeries geplaatst, er zijn zelfstandige bestuursorganen opgezet en publieke taken en nutsbedrijven zijn geprivatiseerd. De controle en verantwoording voor publieke middelen zijn daarbij vaak vergeten.

Visser verwacht veel van accountants op het gebied van verbeteren van de controle en verantwoording. Elk jaar wordt er in Nederland 320 miljard euro uitgegeven aan publiek geld. En bijna alles gaat langs bij de openbare accountant.

Volgens hem heeft de Rekenkamer ‘behoorlijk lang moeten praten met de NBA’ over de verbeterplannen voor het accountantsberoep, om zeker te stellen dat ook de publieke sector daarin een plek kreeg. Visser vindt het heel belangrijk dat accountants, net al de Rekenkamer goede invulling geven aan de rol van sparringpartner.

Gepubliceerd op: maandag 20 augustus 2018 om 14.25
Laatste bijgewerkt op: maandag 20 augustus 2018 om 14.25