PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Informatiebeveiliging krijgt nog onvoldoende aandacht

Bron Binnenlands Bestuur
Laatste bijgewerkt op woensdag 31 oktober 2018 om 15.47
Print dit artikelE-mail dit artikel
informatiebeveiliging.jpg

Uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer is gebleken dat een aantal ministeries, waaronder het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) onvoldoende aandacht hebben voor informatiebeveiliging. Daarbij was onder meer de privacy van burgers in het geding.

Volgens de Rekenkamer was het ministerie van JenV wel al op de goede weg, maar op het gebied van risico- en incidentmanagement scoort het ministerie nog onvoldoende. 

Het ministerie zal zich de komende jaren richten op zowel preventieve als repressieve maatregelen. De preventieve maatregelen worden onder andere gezocht in het bewust maken van medewerkers hoe om te gaan met waardevolle informatie. De factor mens is een belangrijke schakel. In bijna driekwart van de beveiligingsincidenten is de oorzaak onbewust handelen. De repressieve maatregelen zijn onder meer gericht op het verkorten van hersteltijd bij incidenten, met de bedoeling om de schade zo veel mogelijk te beperken.

Minister Grapperhaus schat in dat voor het uitvoeren van de maatregelen een half miljoen euro per jaar aan projectbudget nodig is.

Gepubliceerd op: woensdag 31 oktober 2018 om 15.47
Laatste bijgewerkt op: woensdag 31 oktober 2018 om 15.47