PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Inhoudsopgave TPC 4-2019

Laatste bijgewerkt op woensdag 04 september 2019 om 14.51
Print dit artikelE-mail dit artikel
cover TPC nr 4 2019.jpg

 

Jaargang 17/aflevering 4, augustus 2019

_________________________________________________________________

Irritaties tussen gemeenten en overheidsaccountants

Interne beheersing als sleutel voor het verminderen van irritaties

Gebreken in de interne beheersing waren ruim honderd  jaar geleden reden om de eerste gemeentelijke accountantsdienst op te richten. Tegenwoordig zorgen een gemis aan deskundigheid, de prijs en eisen van toezichthouders voor toenemende irritaties over de accountant. De sleutel ligt bij gemeenten zelf.

Dirk de Groot

_________________________________________________________________

IT-onderzoek bij de Algemene Rekenkamer

Een analyse van 15 jaar IT-onderzoek

IT staat volop in de aandacht én is een heet hangijzer. Investeringen in IT zijn noodzakelijk; tegelijkertijd gaat er geregeld wat mis met IT-projecten en met IT-beheer, ook binnen de publieke sector. Het is daarom niet vreemd dat de Algemene Rekenkamer (AR) aandacht heeft voor IT.

De Algemene Rekenkamer heeft als Hoog College van Staat een eigen taak, gereguleerd door de Grondwet en de Comptabiliteitswet.

Paul Neelissen & Corné Ros

_________________________________________________________________

Hoezo krijg ik een aanmaning!?

Richtlijnen ombudsman voor digitale diensten

Na steeds meer klachten kwam de Nationale ombudsman vorig jaar met kwaliteitsrichtlijnen voor digitale overheidsdiensten. Onderzoek door de rekenkamer van de gemeente Enschede laat zien dat werken met deze richtlijnen het ambtelijk leven eenvoudiger kan maken. Zo kan alleen al het duidelijker communiceren dat er een digitaal betalingsverzoek is verstuurd een hoop gedoe voorkomen, bij burgers, maar ook bij de overheidsorganisatie!

Wolfgang Ebbers en Willem Pieterson

_________________________________________________________________

De ontwikkeling van het vakgebied AO

Administratieve Organisatie en Informatie Technologie

Public controllers spelen een belangrijke rol in het ontwerp en de evaluatie van de administratieve organisatie. De toepassing van informatietechnologie heeft hierbij van oudsher een belangrijke rol gespeeld. Controllers vinden informatietechnologie belangrijk, maar ervaren het vaak als een lastig en technisch onderwerp dat losstaat van de administratieve organisatie. Wat is nu precies de relatie van informatietechnologie met de administratieve organisatie?1

Arco van de Ven

_________________________________________________________________

Columns

Handen af van het Gemeentefonds

Paul Bordewijk

Wanneer is geheim echt geheim?

Paul Hofstra

_________________________________________________________________

De Waarheid?!

Harry ter Braak recenseert de volgende boeken: Waarheid, een handleiding en Veenbrand, smeulende kwesties in de welvarende samenleving.

Hector Macdonald beschrijft in Waarheid hoe je de ‘waarheid’ kunt ontdekken in een wereld die er nog nauwelijks echt in geïnteresseerd lijkt. Kim Putters verhaalt in Veenbrand over de ongemakkelijke waarheid van smeulende kwesties in de welvarende samenleving van Nederland en biedt richting voor de oplossing ervan. Casper Thomas laat in De autoritaire verleiding zien waar het toe kan leiden als we onze democratische beginselen niet bewaken. Een boek gebaseerd op vele interviews, die een goed zicht geven op de wereld waar de illiberale orde de overhand lijkt te hebben verkregen. Drie boeken die laten zien wat er momenteel speelt rond de waarheid en het belang onderstrepen daar niet te lichtzinnig mee om te gaan, op straffe van verlies van de welvaart en de vele vrijheden die we nu genieten.

Gepubliceerd op: vrijdag 30 augustus 2019 om 10.18
Laatste bijgewerkt op: woensdag 04 september 2019 om 14.51