PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Onderzoeken gestart naar Rotterdamse burgerinitiatieven

Bron https://www.rijnmond.nl
Laatste bijgewerkt op donderdag 17 oktober 2019 om 10.03
Print dit artikelE-mail dit artikel
shutterstock_1005728761.jpg

De ombudsman en de Rotterdamse Rekenkamer zijn beide een onderzoek gestart naar de burgerinitiatieven van Rotterdammers. De twee onderzoeken hebben een andere invalshoek. De ombudsman richt zijn onderzoek op hoe de gemeente omgaat met Rotterdammers die initiatief nemen. Daarentegen richt de Rekenkamer zich op de effectiviteit van burgerinitiatieven.  

Stimuleren ideeën

De afgelopen jaren worden de inwoners van Rotterdam gestimuleerd om zelf ideeën in te brengen bij de gemeente over de toekomst van de stad of over creëren van een betere samenleving. Voor beide partijen is deze samenwerking onwennig.

De ombudsman richt zijn onderzoek op alle manieren waarop de gemeente en de burger met een initiatief in contact komen en hoe de gemeente reageert op een burgerinitiatief. De ombudsman wil nagaan of de burgers weten waar ze bij de gemeente terecht kunnen, of dit initiatief gehoord wordt door gemeente en of de burgers de benodigde informatie krijgen. 

Het rapport geeft antwoord op de vraag of de omgang van de gemeente richting de Rotterdammers juist is. Als er geen juiste omgang is, dan geeft de Ombudsman verbeterpunten. 

De resultaten van de ombudsman en van de Rekenkamer komen voor de zomer van 2020. Beide doen hun eigen onderzoek, maar zeggen wel te zullen afstemmen.

Gepubliceerd op: donderdag 17 oktober 2019 om 10.02
Laatste bijgewerkt op: donderdag 17 oktober 2019 om 10.03