PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Rekenkamer: algoritmes bieden accountants kansen

Bron https://accountantweek.nl
Laatste bijgewerkt op maandag 24 juni 2019 om 07.44
Print dit artikelE-mail dit artikel
Accountant

Het gebruik van data en algoritmes kan het onderzoek naar het gebruik van publieke middelen verbeteren.

Behoort de accountant tot een uitstervend ras? Of helpt de explosieve toename van data en nieuwe technieken om deze te gebruiken, waaronder algoritmes, juist mogelijkheden om de prestaties van overheden en anderen beter in kaart te brengen?

Collegelid Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer riep op 13 juni 2019 tijdens het Cigar Network Congress in Amsterdam op om vooral de kansen te grijpen die nieuwe technologie onderzoekers in de private en publieke sectoren biedt. In plaats van steekproeven kunnen nu alle data over een beleidsterrein in onderzoek geanalyseerd worden.

Voor rekenkamers is er onder meer een rol weggelegd om vast te stellen of onderliggende databestanden betrouwbaar zijn als basis voor beleidsontwikkeling. Zo stelde de Algemene Rekenkamer op 11 juni jl. in het onderzoek naar datagedreven selectie van aangiften vast dat de inzet van algoritmes en risicomodellen door de Belastingdienst niet strookt met het toezichtbeleid van dezelfde overheidsdienst. Dat kan ten nadele van de individuele belastingplichtige zijn.

Gepubliceerd op: woensdag 19 juni 2019 om 00.00
Laatste bijgewerkt op: maandag 24 juni 2019 om 07.44