PLATFORM VOOR PUBLIC GOVERNANCE, AUDIT & CONTROL

TPC op

Sluit je aan bij de TPC Linked In-groep, neem deel aan discussies en ontmoet vakgenoten.
Naar Linked In

nieuws

Stresstest banken onder de maat

Bron www.nos.nl
Laatste bijgewerkt op dinsdag 23 juli 2019 om 11.08
Print dit artikelE-mail dit artikel
shutterstock_695396449 (1).jpg

De stresstest van de Europese Bankautoriteit (EBA) van 2018 was onder de maat, aldus een kritisch rapport van de Europese Rekenkamer. De EBA controleert met deze test of de grootste Europese banken een grote financiële klap kunnen opvangen zoals een ernstige recessie, een crash op de beurs of een crisis op de woningmarkt.

Op de stresstest is volgens de Europese Rekenkamer veel aan te merken. De gesimuleerde schokken waren lichter dan de financiële crisis van 2008, sommige grote risico's zijn onvoldoende getoetst en banken in zwakkere landen zijn minder zwaar getest.

In 2018 deden 48 banken uit 15 landen mee. Banken die stuk voor stuk een risico zijn voor het financiële systeem als ze omvallen. Zij bleven allemaal uit de gevarenzone, maar je kunt inderdaad betwijfelen of dat terecht is, bevestigt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de Universiteit van Tilburg. "In het verleden zijn er banken een paar maanden na zo'n test in de problemen gekomen, terwijl er tijdens die test niks aan de hand leek."

Onderbelichte risico's

"In welke mate problemen bij één systeembank leiden tot problemen bij de rest blijft onderbelicht", zegt Benink. Een ander probleem waar de Europese Rekenkamer op wijst, is de grote invloed van nationale toezichthouders. Die bepalen grotendeels hoe de test eruitziet, terwijl ze volgens Benink niet geneigd zijn om voldoende door te bijten. "Als ze dat wel doen, en er moet geld bij, is de vraag vervolgens wie dat gaat betalen", zegt de hoogleraar.

Nieuwe stresstest in 2020

In 2020 is er weer een stresstest voor Europese banken. De Europese Rekenkamer wil dat de EBA meer geld krijgt om de test uit te voeren. Daarmee zou de EBA minder afhankelijk kunnen worden van de nationale toezichthouders.

De EBA schrijft in een reactie zich bewust te zijn dat de stresstest verbeterd kan worden. Ook zegt de toezichthouder de aanbevelingen van de Europese Rekenkamer mee te nemen. Op de inhoudelijke kritiek gaat de bankenautoriteit niet in.

Gepubliceerd op: dinsdag 23 juli 2019 om 11.08
Laatste bijgewerkt op: dinsdag 23 juli 2019 om 11.08